Robotiikka

Robotisaatio = rutto ?

Saija Viitala

Maailmalla robottien kehitykseen investoidaan vuositasolla miljardeja ja niiden käyttö on räjähdysmäisessä kasvussa. Suomessa trendi on päinvastainen.

R1_fhd

R2

Liikkeenjohdon konsultti Cristina Andersson tutustui ensimmäistä kertaa robotisaatioon kirjoittaessaan kirjaa BohoBusiness (2012) yhdessä ekonomisti Jari Kaivo-ojan kanssa.

‚ÄĚVisioidessamme tulevaisuuden ty√∂ymp√§rist√∂√§ t√∂rm√§simme asiaan nimelt√§ robotisaatio. Huomasimme, ett√§ kyseess√§ on tsunamin kaltainen megatrendi, joka on k√§ynnistynyt maailmalla 2000-luvulla‚ÄĚ, Andersson kertoo.

Sanalla robotisaatio viitataan robottien käytön yleistymiseen ja tekoälyn kehittymiseen laitteissa. Tekoälyn kehittyessä robotit pystyvät toimimaan yhä itsenäisemmin ja tekemään entistä suuremman osan ihmisten töistä. Anderssonin mukaan tulevaisuudessa robotteja ei enää tarvitse ohjelmoida tekemään asioita, vaan ne ohjelmoivat itse itsensä.

‚ÄĚT√§ll√§ hetkell√§ maailmalla pistet√§√§n isoja summia siihen, ett√§ roboteista kehittyisi luovia ja kykenev√§isi√§ tekem√§√§n itsen√§isesti johtop√§√§t√∂ksi√§ sek√§ aistimaan ymp√§rist√∂√§ ja puhetta. Boteille kehitet√§√§n my√∂s omaa verkkoa, jossa ne voivat olla yhteydess√§ toisiinsa sek√§ Big Dataan.‚ÄĚ

Robotisaatio käynnistynyt naapurimaissa

Etelä-Korean hallituksessa ryhdyttiin kahdeksan vuotta sitten pohtimaan, miten lainsäädäntöä tulisi muuttaa yhteiskunnan robotisoituessa. Maan informaatioministeri on ennakoinut, että vuoteen 2020 mennessä maan robotiikkaan liittyvä teknologia on 190 miljardin dollarin arvoinen. Kiinassa Foxconnin tehtaassa työskentelee jo 100 000 robottia, ja määrää on tarkoitus nostaa lähivuosina miljoonaan.

Merkkejä robotisaation leviämisestä ei kuitenkaan tarvitse lähteä hakemaan Aasiasta asti, sillä niitä löytyy jonkin verran jo naapurimaistakin. Ruotsissa on toiminut vuodesta 2004 lähtien Robotdalen-niminen robotiikan tutkimus-, kehittely- ja markkinointikeskus.

‚ÄĚVierailin Robotdalenissa jokin aika sitten. Tapasin siell√§ invalidisoituneen miehen, jonka k√§det eiv√§t en√§√§ toimineet. H√§n kertoi minulle, kuinka h√§n oli kehitt√§nyt avukseen robotin, sill√§ h√§nest√§ oli tuntunut √§√§rimm√§isen nololta, ett√§ h√§n joutui p√§iv√§st√§ toiseen vaimonsa sy√∂tett√§v√§ksi.‚ÄĚ

Myös Venäjällä toimii robotiikan ja kybernetiikan laitos, jossa työskentelee alan parhaita avaruus- ja ydinteknologiaan keskittyviä tieteilijöitä.

Suomen robottikanta laskussa

Suomessa robottikanta on kääntynyt vuosikymmenen vaihteessa laskuun ja alenee nykyisellään noin neljä prosenttia vuodessa. Ilman Valmet Automotiven poikkeuksellisten suurta investointia Uudenkaupungin autotehtaalle uusien robottien pudotus olisi ollut viime vuonna jopa viidenneksen luokkaa. Uudenkaupungin ulkopuolella tuotantoautomaatioon investoitiin vain 240 robottia.

‚ÄĚIlman Uudenkaupungin robotti-investointia Suomessa romutettaisiin t√§ll√§ hetkell√§ robotteja enemm√§n kuin niit√§ asennetaan. Suomessa on k√§ynniss√§ teollisuuden alasajo, mik√§ n√§kyy robottien m√§√§r√§n v√§hentymisen√§‚ÄĚ, Andersson kertoo.

Teollisuuden osuus BKT:sta on Suomessa historiallisen matalalla tasolla. Teollisuus muodostaa kuitenkin edelleen suurimman osan Suomen viennistä, joka on pysytellyt alhaalla vuodesta 2008 lähtien. Huipputeknologian osuus viennistä on pudonnut 20 prosentista neljään prosenttiin.

Miksi sitten Suomessa robotisaatiotrendi näyttäisi olevan päinvastainen kuin maailmalla? Anderssonin mukaan kysymykseen on vaikea löytää vastausta.

‚ÄĚRobotti-sanassa on varmaan jokin paha kaiku. Ehk√§ Suomessa luullaan, ett√§ robotisaatio tarkoittaa ruttoa‚ÄĚ, Andersson naurahtaa.

“Uudistu tai itke ja uudistu”

Moni pelkää työttömyyden kasvavan robottien käyttöönoton myötä. Anderssonin mukaan robotit voivat todellisuudessa jopa luoda työpaikkoja.

‚ÄĚIhmiset luovat asioita, jotka robotit muuttavat vauraudeksi; tuotteiksi ja palveluiksi. Ne tekev√§t ty√∂t, jotka me ihmiset keksimme. Ihmisi√§ tullaan tarvitsemaan my√∂s robottien huoltoteht√§viss√§ viel√§ pitk√§√§n. Ja kuka lopulta edes tiet√§√§, mit√§ ty√∂ tulevaisuudessa on? Mutta jos n√§ist√§ asioista ei uskalleta keskustella, niin varmaa on ainakin se, ett√§ meist√§ tulee kehitysvaltio‚ÄĚ, Andersson sanoo huolestuneena.

Ty√∂- ja elinkeinoministeri√∂n strategiajohtajana pitk√§√§n ty√∂skennellyt insin√∂√∂ri Antti Joensuu on Anderssonin kanssa samaa mielt√§. H√§nen mukaansa kyse on klassisesta asetelmasta “uudistu, tai itke ja uudistu”.

‚ÄĚTy√∂paikkojen h√§vi√§minen ja uudenlaisten syntyminen ovat arkip√§iv√§√§. Esimerkiksi sosiaalinen media on tuonut paljon uusia ammatteja, joista ei ennen tiedetty mit√§√§n. Eiv√§t ty√∂t maailmasta lopu‚ÄĚ, Joensuu toteaa.

Suomella on Anderssonin ja Joensuun mukaan vielä hyvät edellytykset päästä robotiikan kärkimaiden joukkoon. Täällä insinööritaidot ja ohjelmointiosaaminen ovat korkealla tasolla ja maasta on hyvät yhteydet niin Pekingiin, Pietariin kuin Pohjois-Amerikkaankin. Myös rikkaista luonnonvaroista olisi Anderssonin mukaan robottiteollisuudelle hyötyä.

‚ÄĚSeitsem√§n prosenttia koko maailman vanadiinivarastoista sijaitsee Suomen maaper√§ss√§. Vanadiinilla on erinomainen s√§hk√∂njohtavuus- ja energianvarastointikyky, ja siksi sill√§ on suuri merkitys robottiteknologian kannalta. Sit√§ voisi jalostaa esimerkiksi √§lyvaatteiksi‚ÄĚ, Andersson visioi.

R3

robo_mobile_1

R4

Robottikeskus Suomeenkin?

Euroopan komissio on nimittänyt robotiikan yhdeksi EU:n avainalueista.Tällä hetkellä TEM, Teknologiateollisuus, Robotics Finland sekä Helsingin kaupunki suunnittelevat hanketta, jossa Suomeen rakennettaisiin kaupallista potentiaalia omaavien robotti-innovaatioiden keskus. Mallia Andersson ottaisi Ruotsin Robotdalenista.

‚ÄĚSuomessa keski√∂ss√§ on usein tutkimus- ja tuotekehitys, eik√§ markkinointi ja kaupallisuus, kuten Ruotsissa. Robottikeskuksen tulisi ensisijaisesti auttaa yrityksi√§ verkostoitumaan ja etsim√§√§n asiakkaita.‚ÄĚ

Joensuun mukaan Robottikeskuksen voisi muodostaa esimerkiksi jo johonkin olemassa olevaan yrityshautomoon. Rahoitusta voitaisiin hakea niin kunnalta, kaupungilta kuin Euroopan komissioltakin.

‚ÄĚInnovaatiokeskuksen idea on tuoda yhteen toisilleen hy√∂dyllisi√§ yrityksi√§ ja tutkijoita, jotka jakavat kokemuksia kesken√§√§n ja l√∂yt√§v√§t asiakkaita ja sijoittajia.‚ÄĚ

‚ÄĚInnovaatiokeskuksessa voisi olla my√∂s ulkomaisia start up -yrityksi√§ sek√§ erityinen nuoriso-osasto, jossa nuoret p√§√§sisiv√§t puuhailemaan tekniikan kanssa. Mik√§ loistava keino torjua esimerkiksi nuorten miesten syrj√§ytymist√§‚ÄĚ, Joensuu jatkaa innostuneena.

R5

Ihmettelyn aika on ohi

Andersson ja Joensuu ovat yhtä mieltä siitä, ettei asioita ei ole helppo saada aikaan ilman valtiovallan panostusta. Usealla maalla kuten Yhdysvalloilla, Ranskalla, Japanilla, Etelä-Korealla ja Hollannilla on jo omat robotisaatiostrategiansa. Joensuun mielestä papereiden pyörittelyä tärkeämpää ovat konkreettiset toimenpiteet:

‚ÄĚEn√§√§ ei ole aikaa √§imistelylle, vaan nyt on ryhdytt√§v√§ toimiin. Ensinn√§kin on t√§rke√§√§ poistaa lains√§√§d√§nn√∂lliset pullonkaulat, jotka est√§v√§t innovaatioita syntym√§st√§ ja yrityksi√§ toimimasta. Esimerkiksi lent√§vien drone-robottien hy√∂dynt√§minen on vaikeaa, koska lain mukaan lenn√§tt√§j√§n on pidett√§v√§ lennokki koko ajan n√§k√∂piiriss√§√§n. Toiseksi on keskitytt√§v√§ poistamaan mentaalisia lukkoja, eli jatkettava yhteiskunnallista keskustelua robotisaatiosta.‚ÄĚ

Robotiikkaan perehtymättömän saattaa olla vaikea kuvitella, miten yhteiskunta muuttuu robotisaation myötä. Miltä esimerkiksi monelle tuttu Senaatintori näyttää Anderssonin mielestä 100 vuoden kuluttua?

‚ÄĚSenaatintorin edustalla on varmaankin v√§hemm√§n autoja, koska robotisoidut autot hoitavat liikennett√§. Kantorobotit auttavat liikuntarajoitteisia ihmisi√§ yl√∂s kirkon portaita, ja kadulla ty√∂skentelee robotteja, jotka uusivat nupukivetyst√§. Robottilennokit puhdistavat Aleksanterin patsasta ja saneeraavat kansalliskirjaston julkisivua ilman valtavia ja maisemaa h√§iritsevi√§ telinerakennelmia‚ÄĚ, Andersson kuvailee tyynesti ilman h√§iv√§hdyst√§k√§√§n ep√§varmuudesta.

Lähteet: World Robotics 2013, IFR Statistical Department (syyskuu 2013),
Teknologiateollisuus, Tilastokeskus, Suomen Robottiyhdistys